Казват, че да се измъкнат пари…

Казват, че да се измъкнат пари от студент в програмата MBA в Харвард (Master of Business Administration – най-престижния курс по бизнес администрация – б.р.) е по-лесно, отколкото да вземеш близалка на детенце. Доказва го всяка година професор Макс Базерман, като продава на студентите в MBA на Harvard Business School двадесетдоларова банкнота много по скъпо от номинала. Рекордът му е – продажбата на $20 за $204. И го прави по следния начин.
Той показва двайсетачката на целия клас и съобщава, че банкнотата от $20 ще отиде при човека, който даде за нея най-много пари. Наистина, има малко условие. Онзи, който остане непосредствено след победителя, ще трябва да даде на професора сумата, която е бил готов да плати за банкнотата от $20.
За да стане ясно – да допуснем, че двата най-високи залога са били $15 и $16. Победителят получава $20 в замяна на $16, а вторият човек ще трябва да даде на професора $15. Такива са условията.
Търгът започва от един долар и бързо достига до $12-$16. В този момент повечето студенти отпадат от наддаването и остават само двамата с най-високи предложения. Бавно, но сигурно търгът се приближава към $20.
Ясно е, че вече е невъзможно да се спечели, но не им се иска и да загубят, защото загубилият не само няма да спечели нищо,а и ще трябва да плати на професора номинала на последното си наддаване.
Щом търгът премине границата от $21, класът избухва в смях. Студентите по MBA, които уж са толкова умни, са готови да платят за двадесетдоларова банкнота повече от номинала. Търгът обаче продължава и бързо достига до 50 долара, после до сто, чак до $204 – рекордът на Базерман в преподавателската му кариера. Впрочем, по време на тренинги професорът прилага същия трик на топ-мениджъри и изпълнителни директори на големи компании – и винаги продава $20 по-скъпо от номинала (получените пари се дават за благотворителност).“

Точно по този начин протичат и „търговете“ в kupisega.com –
Кредитите, използвани от участниците за наддаване в търга, не се възстановяват в акаунтите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.